Janko Barbiš: Narava nagradi in kaznuje
Med pandemijo se je Janko Barbiš odločil za novo življenjsko pot. Zamenjal je poklic, podal se je na njivo in postal pridelovalec paradižnikov San Marzano. Kmetijstvo je panoga, ki zahteva popolno predanost, veliko znanja, pa tudi soočanje z nepredvidljivimi situacijami, ki jih povzroči mati narava.
Ko je epidemija Janku Barbišu obrnila življenje na glavo, je krizo izkoristil za razmislek, kako naprej. Odločil se je, da bo sledil svoji strasti. Odkar je v Neaplju poskusil omako iz paradižnikov San Marzano, se je spraševal, zakaj ta izvrstna sorta ni razširjena tudi pri nas. Najel je njivo in zasadil njemu ljubo sorto paradižnikov. Narava ga je nagradila. Nad veliko količino pridelka je bil presenečen in navdušen.
Čeprav je prva sezona šla kot po maslu, se je moral kmalu soočiti tudi z nemilostjo narave. Kmetovalci se na žalost vedno pogosteje spoprijemajo s točo, poplavami, pozebo in sušo, ki so do pridelka kmetov uničujoče.
K pogostejšem pojavu vremenskih ekstremov zagotovo prispevajo podnebne spremembe. Po podatkih Ministrstva za kmetijstvo so posledice naravnih nesreč leta 2023 povzročile za kar 74 milijonov evrov škode. Čeprav ima država za večje dogodke predvidene sheme pomoči, lahko manjšim pridelovalcem, kot je Janko, že ena vremenska ujma ali večtedenska suša zaradi izpada pridelka povzroči resno poslovno škodo.
Letos mu narava ni prizanesla. V dolini reke Dragonje, kjer ima njivo, so mu poplave uničile polovico pridelka. To pomeni, da je bil ob kar 7 ton paradižnika San Marzano. Čeprav je bil udarec hud, Janko ne obupuje, temveč sprejema realnost in poskuša najti rešitev.
In kakšna je rešitev? Janko je prepričan, da je najboljša preventiva dobro poslovanje. Če si na trgu uveljavljen in lahko svoj produkt v zadostni količini prodaš po dobičkonosni ceni, je to svojevrstna varovalka. Tudi to je eden od razlogov, zakaj smo se v projektu Štartaj Slovenija skupaj s podjetjem SPAR Slovenija tudi v tej sezoni usmerili na podeželje. Z umeščanjem produktov slovenskih lokalnih pridelovalcev na police trgovin INTERSPAR lahko poskrbimo za njihovo dobro poslovanje, ki pripomore k lažjem soočanju kmetovalcev z vremenskimi pojavi, ki povzročijo večji izpad pridelka.
Jankovo zgodbo in nadaljno pridelovalsko pot lahko podprete z nakupom njegovega domačega kečapa Istrijanko, ki je izdelan iz domačih paradižnikov San Marzano.
Kečap Istrijanko in ostale izdelke podjetnikov projekta Štartaj Slovenija lahko poiščete v trgovinah INTERSPAR in spletni trgovini SPAR Online ter z nakupom podprete trajnostno slovensko kmetijstvo.