
Zavržena hrana v Sloveniji: Zmotne predstave in trajnostna rešitev
Ko hrano vržemo v smeti, ne zavržemo le tega, kar se znajde v našem krožniku. Zavržemo vse, kar je bilo potrebno za proizvodnjo te hrane: vodo, zemljo, energijo, čas in nenazadnje denar. Hkrati pa zavržemo tudi priložnost, da prispevamo k ohranjanju okolja in ohranimo naravne vire za prihodnje generacije.
Zavedati se moramo, da vsak zavržen obrok pomeni neizkoriščen potencial in izgubljene možnosti za izboljšanje sveta okoli nas. Velikokrat se hrana zavrže zaradi nerazumevanja napisov na embalaži, ki označujejo rok uporabnosti. Čeprav se zdi, da je situacija brezizhodna, obstajajo rešitve in inovacije, ki nas spodbujajo k drugačnem razmišljanju o tem, kako jemo in uporabljamo hrano.
Zmanjšanje količine zavržene hrane je ključnega pomena za trajnostno prihodnost, tako za okolje kot za naše družbe. Ponovna povezava z izvori hrane in spoznavanje vloge, ki jo imamo kot potrošniki, je korak v pravo smer. Ni pomembno le, kaj se znajde na krožniku, temveč tudi, kaj se zgodi z ostanki. Zmanjšanje količine zavržene hrane ni le koristno za naravo, temveč tudi za naše denarnice.
Ko bomo razumeli pravo vrednost hrane in okolja, ki nas obdaja, bomo zmanjšali količino zavržene hrane, hkrati pa ohranjali naše naravne vire. To pa ni koristno le za nas, temveč tudi za naše otroke in prihodnje generacije.

Z nakupom izdelkov 8. sezone Štartaj Slovenija podpirate mlade slovenske pridelovalce in sodelujete pri odločitvi, kdo bo osvojil laskavi naziv HIT PRODUKT 2023. Poiščite izdelke v najbližji trgovini INTERSPAR!
Podprite svojega najljubšega pridelovalca, glasujte za HIT PRODUKT in sodelujte v nagradni igri!