Zadruge (p)ostajajo zgodbe o uspehu
Ko govorimo o lokalni samooskrbi in pridelovalstvu, si pogosto predstavljamo kmeta, ki na svoji njivi pridela in predela vse, kar potem prodaja na tržnici. A sodobna realnost zahteva drugačen pristop. V času razpršenih malih kmetij, težke birokracije in raznolikih prodajnih poti (p)ostaja zadružni model ena najbolj učinkovitih oblik sodelovanja na podeželju, ki lahko uspešno spodbuja večjo samooskrbo.
Zadruga ponuja infrastrukturo, ki omogoča, da kmetje ostanejo predani svojemu osnovnemu delu, medtem ko zadruga prevzame prijave na razpise, usklajevanja, prodajo, razvoj izdelkov. Kot pravi Aleksandra Koprivnikar, ustanoviteljica Zadruge Jarina, zadruga z delitvijo vlog in usklajevanjem deležnikov prispeva h konkurenčnosti posameznih kmetij: »Prednost zadružnega sodelovanja je v tem, da vsak počne tisto, v čemer je najboljši.«
Za uspeh je potreben pravi »zakaj?«
Aleksandra Koprivnikar je zavezana k spodbujanju lokalne samooskrbe, zato je že pred dvema desetletjema ustanovila Zadrugo Jarina. Danes ji pri upravljanju aktivno pomaga tudi hčerka Andreja Gradišek. S povezovanjem okoliških kmetov skrbita za prodajo in dostavo ter za uspešno prijavo na razpise ter tako uspešno širita doma pridelano hrano v lokalno okolje in prispevata h konkurenčnosti zadružnih kmetij.
»Ko nimaš svojega izdelka, potrebuješ jasen ‘zakaj’,« pravita Andreja in Aleksandra. »Naš zakaj je lokalna prehranska varnost. Ko vidiva, da pridejo domača živila v šole in vrtce, veva, da delava nekaj pomembnega«.
Sita Ula: Plemenita ideja, ki žanje poslovni uspeh
Eden od “stranskih” rezultatov zadružnega povezovanja v Jarini so liofilizirane juhe Sita Ula, s katerim mati in hči tudi nastopata v projektu Štartaj Slovenija. Izdelek je inovativen, kakovosten, a predvsem ima dobro zgodbo. Ta se je začela s presežki sezonske zelenjave. Ker zavržena zelenjava nikakor ne prispeva k višji samooskrbi niti konkurenčnosti, torej k ciljem zadruge, sta začeli razmišljati, kako jo smotrno uporabiti. Razvili sta liofilizirane juhe Sita Ula, ki so izdelane iz zelenjave, ki bi jo v nasprotnem primeru zavrgli.
Z uspehom produkta sta dokazali, da lahko, čeprav nimaš svojih pridelkov, izdelaš kakovosten produkt, ki nagovori kupce, koristi zadrugi in kmetom ter povečaš samooskrbo.
Zadruga Jarina je odličen primer, kako lahko skupnost s sodelovanjem doseže več in v praksi dokazuje, kako zelo drži slogan projekta Štartaj Slovenija “Sami zmoremo veliko, skupaj zmoremo vse!”. Prav zato SPAR Slovenija podpira produkt Sita Ula in ga na policah svojih trgovin ponuja kupcem ter tako pomaga pri razvoju slovenske samooskrbe ter utrjevanju zadružnega modela.
Podprite lokalne pridelovalce in podjetnike tudi vi z nakupom izdelkov Štartaj Slovenija. Najdete jih na policah trgovin INTERSPAR in v spletni trgovini SPAR Online.