
Kako majhno je premajhno?
Izzivi, ki jih prinaša majhnost
Logično je, da imajo večje kmetije dostop do širših finančnih virov, lahko pridobijo večje subvencije in lažje vlagajo v sodobne tehnologije, ki izboljšujejo produktivnost. Pri večjih površinah se stroški na enoto zemljišča zmanjšajo, kar omogoča večjo učinkovitost, hkrati pa imajo večje kmetije možnost obsežnejšega pridelka, kar jim olajša dostop do večjih trgov in sklenitev ugodnejših pogodb z distributerji.

Za manjše kmetije pa so stroški pridelave pogosto višji zaradi omejenega obsega pridelave, kar zmanjšuje njihovo konkurenčnost in možnosti za rast. Zaradi manjših površin je tudi težje doseči ekonomijo obsega, kar pomeni, da je končni pridelek pogosto dražji na enoto in težje konkurenčen na trgu. Poleg tega se majhni pridelovalci pogosto soočajo s težavami pri prodaji, saj večji trgovci in distributerji pogosto iščejo večje količine enotnega pridelka, česar manjši kmetje sami ne morejo zagotoviti.
Majhne kmetije so tudi bolj ranljive za nihanja na trgu in vremenske spremembe. Nenadna suša, poplave ali drugi vremenski ekstremi lahko uničijo velik del pridelka, kar ima za manjše kmetije hujše posledice. Zaradi manjših finančnih rezerv si težje opomorejo in vlagajo v naslednjo sezono, kar dodatno omejuje njihov dolgoročni potencial za rast.

V slogi je moč!
Povezovanje manjših kmetij v zadružne oblike, kooperative ali druge vrste združevanja postaja vedno bolj priljubljena rešitev za povečanje konkurenčnosti na trgu. S skupnimi naložbami v mehanizacijo in tehnologijo lahko kmetje zmanjšajo stroške, izboljšajo kakovost pridelka in povečajo obseg pridelave. Združevanje jim omogoča tudi dostop do širših prodajnih kanalov in poveča njihovo pogajalsko moč s trgovci in distributerji.
Da je povezovanje ključ do uspeha, dokazuje tudi Igor Paldauf, ki v 9. sezoni Štartaj Slovenija predstavlja svojo bio mešanico za peko kruha z drožmi BeEko. Na njegovi kmetiji namreč najdete tudi trgovino, kjer, poleg svojih, prodaja tudi številne dobrote lokalnih pridelovalcev. Na ta način kupcem ponuja širši nabor izdelkov in hkrati svoji kmetiji omogoča dodaten vir prihodka, ki prispeva k večji stabilnosti in učinkovitejšemu dolgoročnemu delovanju.
Manjše slovenske pridelovalce pa lahko podprete tudi vi! Z nakupom izdelkov 9. sezone Štartaj Slovenija prispevate k ohranjanju slovenskega podeželja in spodbujate lokalne pridelovalce, ki s svojim delom ohranjajo tradicijo ter ustvarjajo kakovostne izdelke za vse nas.
