
Polona Šterk: Vsaka izkušnja, slaba ali dobra, vam lahko pomaga rasti
Polona Šterk je od nekdaj vedela, da želi opravljati delo, pri katerem bo vsak dan v stiku z naravo. Kljub finančnim izzivom, ki jih je srečala na začetku svoje podjetniške poti, jo je ljubezen do kmetijstva in poljedelstva pripeljala do podjetniške ideje, ki ji omogoča življenje, kakršnega si je vedno želela. Ustvarila je svojo znamko Pr’ Poloni in Juriju, pod katero ustvarja bio fermentiran mleti česen.
Polona, tvoja želja po delu z zemljo, te spremlja že od malih nog. Si od nekdaj želela tudi ustvariti nekaj popolnoma svojega?
Ja, že od nekdaj sem si želela ustvariti nekaj svojega in delati zase, kar je verjetno želja mnogih. Vendar je realnost pogosto drugačna. Zame je bila največja ovira ravno finančna omejitev. Težko si je predstavljati začetek brez ustreznih sredstev za nakup zemlje, opreme in drugih potrebnih investicij, ki jih potrebuje pridelovalec.
Kdo ti je na začetku poti najbolj pomagal?
Poleg finančnih izzivov je zelo pomembna tudi podpora ljudi, ki te obkrožajo. Zame je bila moja največja podpornica mama. Verjela je vame in me spodbujala, kar mi je dalo moč, da nadaljujem. Poleg tega je za uspeh ključno najti partnerja, ki razume tvoje ambicije in je pripravljen na pot stopiti s tabo. Brez podpore okolice takšni cilji postanejo težje dosegljivi.

Za mlade podjetnike in pridelovalce, ki se šele podajajo na pot podjetništva, so začetki pogosto zelo težki. Kakšni so bili tvoji prvi koraki?
Moji prvi koraki so bili na zemlji maminega strica, kjer sem začela z nasadom česna. Naročila sem več različnih sort česna iz različnih semenskih hiš in več let ugotavljala, katera sorta najbolje uspeva v naših pogojih ter hkrati ustreza tudi kupcem. Na začetku sem bila polna pričakovanj, a hitro sem spoznala, da ni enostavno prodreti na trg. Soočaš se z vremenskimi izzivi, ki vplivajo na pridelek in pojavijo se občutki obupa.

Ko si osvojila pridelovanje česna, je bil tvoj naslednji korak prijava v 9. sezono Štartaj Slovenija. Si od pomladi, ko se je projekt začel, pridobila kakšna nova znanja?
Seveda, s sodelovanjem v 9. sezoni Štartaj Slovenija sem pridobila ogromno novih znanj. Najprej sem se naučila, kaj vse mora vključevati etiketa in kako poudariti ključne informacije za kupce. Prav tako sem začela razmišljati strateško in iskati nove načine s katerimi pritegneš kupce in jih motiviraš, da se po tvoj izdelek vrnejo. Ugotovila sem, kako pomembna je promocija in koliko ljudi dela v ozadju, da tvoj izdelek na trgu postane prepoznaven in uspešen. Celoten proces mi je pomagal razumeti, da je vsaka malenkost ključna. Od videza embalaže do komunikacije s kupci.
Bi lahko izluščila najpomembnejšo lekcijo tega obdobja?
Vztrajnost je ključ do uspeha. Soočenje z različnimi izzivi, mi je pokazalo, da se stvari ne odvijajo vedno gladko in, da je prilagodljivost bistvena. Prav tako sem spoznala, kako pomembno je imeti jasen načrt, hkrati pa biti odprt za spremembe in priložnosti, ki se lahko pojavijo. Uspeh ne pride čez noč, temveč je rezultat trdega dela, učenja iz napak in vztrajne želje po napredku.

Odkar se je začela 9. sezona, se je tvoj svet najbrž obrnil na glavo. Kako se tvoj delovni dan izgledal danes razlikuje od tistega pred letom dni?
Pred letom dni sem sva se s partnerjem se pogosto spraševala ali bi bilo najine sanje bolje opustiti. Zdelo se je, da ne napredujeva. Imela sva občutek, da nimava želenih rezultatov, kar je močno vplivalo na najino motivacijo.
Danes razmišljam popolnoma drugačne. Optimistično gledam na prihodnost in verjamem, da nam bo uspelo obdržati mesto na trgu. Razvijam nove izdelke in raziskujem nove možnosti. To me izjemno navdihuje. Postala sem bolj samozavestna in začela verjeti, da lahko s kmetijstvom resnično razvijem svojo podjetniško pot. Ta izkušnja me je naučila, da lahko premagam ovire, ki se zdijo na začetku neprehodne. Počutim se bolj pripravljeno sprejemati nove izzive in izkoriščati priložnosti, ki se mi ponujajo. Verjamem, da lahko s trdim delom in predanostjo dosežem svoje cilje.
Tvoje besede so zares navdihujoče. Bi lahko za konec še nekaj besed namenila tistim, ki danes razmišljajo o samostojni podjetniški poti?
Vsaka izkušnja, slaba ali dobra, vam lahko pomaga rasti. Verjemite vase in v svoj izdelek.
