
Na kmetiji je lepo... INTERVJU s Tonijem Kukenberger, ustanoviteljem znamke Ekosirarna
Ko omenim besedo pridelovalec ali kmetija, kaj ti najprej pade na misel?
Na misel mi pride spoštovanje do kmetov, nepravično podcenjevanje in razvrednotenje kmetovega poklica, nepoznavanje prehranskega sistema s strani potrošnikov in s tem napačne odločitve pri nakupih. Po drugi strani pa mi pridejo na misel naši izdelki, kakovostni lokalni izdelki, naše delo, odgovornost do narave in do soljudi. Ta odgovornost je tista, na katero velikokrat pozabimo in to je tudi vzrok, da ljudje jedo marsikaj, česar ne bi niti povohali, če bi vedeli, iz česa je.
Ko si prevzel kmetijo/delo na kmetiji, kakšni so bili prvi občutki?
Bili so mešani občutki; med zagnanostjo in navdušenjem. Prevzel sem res veliko odgovornost, ne samo za posel, ampak za obstoj celotne družine. Pri prevzemu kmetije ne prevzameš samo posel ampak tudi hišo, v kateri živiš. To v mojem primeru pomeni odgovornost za preživetje štirih generacij družine. Takrat sem to drugače dojemal, bolj lahkotno in nisem vedel, katere vse težave me bodo čakale v prihodnosti.

Kako vidiš svojo pot od prvega dneva na kmetiji do danes?
To pa je res koktajl občutkov in spominov. Dobro se še spomnim časa do prevzema kmetije. Vse je bilo drugače. Od načina dela, razmišljanja, do vlog, ki jih družinski člani izvajamo na kmetiji. Naredili smo ogromno; marsičesa smo se lotili narobe, veliko nasvetov smo pozabili upoštevati, dosegli pa smo ogromno. Predvsem pa moram poudariti, da ves čas uživam res polno podporo celotne družine, česar se verjetno ne zavedam čisto dovolj.
Kaj si se naučil iz te izkušnje?
Da je najbolj važno, da se pred velikimi spremembami, kot je prevzem kmetije, pozanimaš, kako so podobne izkušnje preživljali drugi in poskusiš predvideti čim več situacij, ki se ti lahko pripetijo. To ni enostavno, se pa v velikem deležu da. Obenem pa to, da če ekipa dela za skupne cilje, lahko dobesedno premika gore, ne glede na velikost ekipe.

Kako se tvoja družina znajde na kmetiji? Kako pomagajo pri ustvarjanju tvojih izdelkov?
Starša sta najbolj vpeta v delo, predvsem oče. Pri njegovem delu se naši izdelki pravzaprav začnejo: pri molži. To je opravilo, ki ga opravlja vsakodnevno, tudi mama mu veliko pomaga.
Otroci so stari 3, 6 in 8 in so bolj kot ne vpleteni v delo tako, da ko so z mano, so vedno polno vpleteni v vse opravke na kmetiji.
Žena mi pomeni ogromno moralno oporo, v bistvu veliko nadomešča mojo odsotnost, skrbi za otroke, poleg tega pa velikokrat poskrbi za rešitev kakšnega problema, ki jo jaz kdaj ne najdem. Predvsem pa mi veliko pomeni to, da me sprejema. Tudi ona izhaja iz podjetniške družine in ji je jasno, da uspeh ne pride kar tako, ampak je uspeh samo rezultat trdega dela, usmerjenega k pametno postavljenim ciljem.

Če se dotaknemo tvojega izdelka na polici; od prve ideje do današnjega končnega izdelka, kako gledaš na svojo pot?
Bila je kar razburljiva in dinamična, moram pa reči, da je šla zelo po načrtih. Praktično ni bilo trenutka, kjer bi se ustavljali več kot sem pričakoval. Razvoj se seveda nikoli ne ustavi in tudi namaze bomo še nadgrajevali. Sem pa res ponosen na celotno ekipo, ker je vsak prispeval svoj delež, da so namazi res vrhunski.
Na kaj si najbolj ponosen pri svojih izdelkih?
Na to, da so res izdelani izključno iz slovenskih, lokalnih sestavin, da nimajo nobenih ojačevalcev okusa, arom, vezalcev vode, emulgatorjev. Samo skuta, jogurt, smetana, malo soli in zelišča oz. rastlinski dodatki.

Kaj bi rad sporočil s svojimi izdelki?
Da je možno z zelo osnovnimi sestavinami izdelati zelo, zelo dobre, okusne, uporabne in kakovostne izdelke. Prav je, da točno take izdelke kupci iščejo in zdaj jih tudi lahko dobijo na policah INTERSPAROV po vsej Sloveniji.
Zaključi stavek: Na kmetiji je lepo…
ker boš uspel samo, če boš pametno in trdo delal.

Podpri svojega najljubšega pridelovalca, glasuj za HIT PRODUKT in sodeluj v nagradni igri!