
Gregor Slavec: Ko ljubezen do živali začrta tvojo življenjsko pot
Gregor Slavec je pred desetimi leti ustvaril ekološko kmetijo, kjer domujejo slovenske avtohtone in tradicionalne živali. Ko govori o svojem poklicu se zdi, da izžareva resnično zadovoljstvo in ljubezen do tega, kar počne. V 9. sezoni Štartaj Slovenija se predstavlja s sladoledom iz ekološkega kozjega mleka, ki ga prideluje na svoji kmetiji.
Dandanes redko naletimo na človeka, ki se odloči, da bo ustvaril kmetijo. Kako to, da ste se odločili za poklic kmetovalca? Ali ste od nekdaj ljubitelj živali?
Ne vem, če lahko rečem, da sem se odločil za poklic kmetovalca, bolj sem se odločil, da bo to, kar počnem, moj stil življenja.
Živali me namreč spremljajo že od malih nog. Od njih sem se naučil odgovornosti, reda in potrpežljivosti. Ko sem odraščal v bloku, sem imel psa, želvo, hrčka in činčilo, sedaj na kmetiji pa imam malce večje živali. Toda ljubezen do njih je ista. Mislim, da je ravno ljubezen tista, ki je začrtala pot, da sem danes predan kmetijstvu in lahko ogromno časa preživim v naravi v družbi živali.

Zdi se, da vas je ljubezen vodila v pravo smer. Bi lahko rekli torej, da opravljate svoj sanjski poklic?
Stik z živalmi, zaupanje, ki ti ga izkažejo, ter hvaležnost, da zanje skrbiš me resnično osrečuje. Pa naj si bo to kokoš, koza ali krava. Dan danes si res ne predstavljam več dela oz. dneva brez živali. Mirno lahko zapišem, da me moje delo osrečuje.
Delo na kmetiji je vse prej kot enostavno, vi pa kmetijo vodite sami. Kako je vstop v projekt Štartaj Slovenija spremenil potek vašega leta?
Iskreno si nisem nikoli predstavljal, da bo takšen zalogaj. Tako časovni, kot tudi finančni.
Projekt je zame svojevrsten izziv, saj more kmetija, kljub vsem dodatnim obveznostim projekta, normalno delovati dalje. Že pred vstopom v Štartaj Slovenija je bil marsikateri dan prekratek, danes pa je vsak.

Kljub temu, da ste druge mlečne izdelke ustvarjali že prej, je postati del Štartaj Slovenija najbrž popolnoma drugačna izkušnja. Ali ste od pomladi, ko se je za vas začela 9. sezona pridobili kakšna nova znanja?
V preteklih 6 mesecih so se stvari odvijale tako hitro, da sem nova znanja pridobival praktično iz dneva v dan. Od pravilnega označevanje živil, do snemanja in slikanja teh, načrtovanja transportnih in nabavnih poti, do potrebnih analiz za živila, … Z drugimi besedami, bilo jih je toliko, da jim niti več ne morem reči “nova”, ampak znanja, ki jih preprosto na hitro vsrkaš in jih že v naslednjem trenutku uporabiš. Noro. Brez podpore številčne ekipe, ki stoji za projektom Štartaj Slovenija, ni mogoče v tako kratkem času pridobit toliko novega znanja.

Ne glede na vse izzive na poti, je sladoled iz ekološkega kozjega mleka Mali knez pristal v zamrzovalnikih Štartaj Slovenija. Kakšne občutke ste doživljali, ko ste jih prvič zagledali tam?
Zagledati svoj izdelek v trgovini INTERSPAR je res nekaj posebnega. Preplavijo te občutki sreče in ponosa. Sploh ker veš, da pot do sem ni bila najbolj enostavna in, da je marsikdo vate podvomil. Tudi ti sam. Ni pravih besed za te občutke, preprosto jih moraš doživet.
Ali sedaj, ko so vaši sladoledi v trgovinah INTERSPAR že razmišljate o idejah za nove izdelke?
Idej mi nikoli ne zmanjka, sedaj pa me žene še pozitivni odziv in želje kupcev, da jim približam še kaj “domačega”.
