Do varne proizvodnje Pausa Pizza s strokovnjakinjo Urško Brodnik
Podjetnike na začetku poslovne poti izzivi čakajo na vsakem koraku. Zagotoviti morajo konstantno kakovost in varnost izdelka, se odločiti za najboljši način pakiranja izdelka, določiti rok uporabnosti izdelka in ustrezno pripraviti ter opremiti proizvodne prostore. Poznati morajo zakonodajo, razumeti sledljivost, vzpostaviti nadzor nad neto količino izdelka tekom proizvodnega procesa in še in še. V projektu Štartaj Slovenija jim ob strani stoji Urška Brodnik, ki je Danu Strajnarju pomagala tudi pri vzpostavitvi proizvodnega obrata, pridobitvi certifikatov in dovoljenj za prodajo ter pripravi varnega in kakovostnega izdelka, ki je primeren za prodajo.
Od kuhanja jedi za svoje najbližje do priprave živil za police trgovcev je zahtevna pot. Urška Brodnik je tekom celotnega procesa priprave Pausa Pizze na trg poskrbela, da so vsa tveganja nevarnosti izdelka ali proizvodnje prepoznana, zmanjšana ali odpravljena in nadzirana.
“Dan je proizvodnjo postavljal od začetka in vsak korak je moral biti natančno premišljen. Eden izmed resnejših korakov je bil postavitev sistema sledljivosti, ki je ena od pomembnejših faz nadzora proizvodnjih postopkov in končnega izdelka”, pravi Urška Brodnik.
Pomemben korak pri “štartanju” proizvodnje je tudi zagotavljanje varnosti izdelkov s sistemom HACCP, ki ga uporabljajo vsa podjetja, ki pri delu prihajajo v stik z živili.
“Mladim podjetnikom je večni izziv prejeti ustrezno dokumentacijo, ki potrjuje, da so bile odstavljene surovine varne in ustrezajo dogovorjeni kakovosti. Nadzor nad surovinami lahko podjetniki vpostavijo tudi preko notranjega izvajanja različnih kakovostnih in varnostnih analiz. To pa je za mlade podjetnike prevelik strošek, zato so jim pridobljene analize surovin ključne pri nadzoru nad dobaviteljem in surovinami”, je dodala Urška.
Manjši proizvajalci, kot je Pausa Pizza, navadno naredijo svoj HACCP sistem na osnovnem nivoju. Urška je Danu Strajnarju pomagala HACCP sistem nadgraditi in poiskati morebitna tveganja ter jih odpraviti in obvladovati. Pausa Pizza je tako z njeno pomočjo dosegel višjo stopnjo varnosti izdelka, proizvodnja pa je z njeno pomočjo postala varna pred biološkimi, kemijskimi in fizikalnimi tveganji ter tveganji zaposlenih v proizvodnji.
S projektom Štartaj Slovenija podjetnike podučimo in opozorimo na različna tveganja s ciljem, da izdelki, ki jih na koncu dneva podjetje Spar Slovenija postavi na police ustrezajo predpisanim kakovostnim, varnostnim in zakonskim normativom.