
Igor Paldauf: Živimo z naravo in ne proti njej
Igor Paldauf je gospodar ekološko kmetije, ki ustvarja kakovostne pridelke in izdelke, kakor sam pravi, “Za dobro ljudi”. V 9. sezono Štartaj Slovenija prinaša mešanico za peko kruha z drožmi iz bio mok in semen, v celoti pridelanih na njegovi kmetiji.
Vas je poklic kmeta od nekdaj zanimal? Kako je prišlo do tega, da ste prevzeli kmetijo?
Ne morem reči, da me je poklic kmeta veselil od nekdaj. Moja mama je bila celo mnenja, da me kmetijstvo ne bo nikoli zanimalo, saj sem se kot mladostnik zelo rad zabaval in potoval naokrog. Potem pa sem se naveličal službe in tega, da mi nekdo drug narekuje, kaj moram početi. Odločil sem se narediti spremembo in okusiti življenje kmeta. Leta 2018 sem se zaposlil na kmetiji in ponosen sem na svojo odločitev.
Kaj vas pri vašem poklicu najbolj osrečuje?
To, da delam v naravi, spremljam razvoj rastlin in živali ter to, da sem sam svoj gospodar in resnično delam, kar želim. Osrečujejo me tudi pozitivne povratne informacije naših strank.

Igor, biti kmet, je samo po sebi izjemno zahtevno delo. Kako to, da ste se odločili še za razvoj lastnega izdelka?
Za razvoj izdelka smo se odločili predvsem zaradi tega, ker smo kot kmetija želeli biti drugačni. Želimo, da nas ljudje opazijo, da delamo dobro in za dobro ljudi ter narave. Če želiš, da postati prepoznaven, moraš biti inovativen.
V prihodnosti načrtujemo še več inovativnih izdelkov BeEko, ki bodo kupcem predstavljali enostavne gospodinjske rešitve. Na trgu je dovolj klasičnih izdelkov kot so razne moke, kaše, zdrobi, olja, testenine, … mi bomo poskusili ponuditi nekaj povsem novega!

V 9. sezoni Štartaj Slovenija predstavljate bio mešanico za peko kruha z drožmi! Kako ste oblikovali recepturo za vaš izdelek?
Recepeturo sem oblikoval s pomočjo mojstrice za peko z drožmi in moje prijateljice Marjetke Škafar. Zelo sem hvaležen, da jo imam. Želela sva, da je kruh okusen, hrustljav, bogat s hranilnimi snovmi, ekološki, enostaven za pripravo. In uspelo nama je. Kruh je točno takšen kot sva želela.
Omenil si, da je mešanica za kruh ekološka. Kako pomembna je za vas trajnost?
Vsekakor je ekološko kmetovanje naš način življenja in na tak način tudi živimo. Pridelujemo kar se da zdravo hrano, živimo z naravo in ne proti njej, skrbimo za dobro počutje živali, uporabljamo naravne razgradljive materiale, uporavljamo povratno embalažo, koristimo naravne vire energije kot so sončna elektrarna ipd.

Kako je izgledala vaša pot do polic trgovine SPAR? Ste naleteli na kakšne izzive?
Pot do Sparovih polic mi ni bila težka, saj zame ni nova. S trgovsko verigo SPAR sedelujemo že nekaj let, zato smo njihov način dela že osvojili.
Moram pa dodati, da mi je sodelovanje s podjetjem SPAR v veselje in ponos, ker so pohvale vredno podjetje. Poleg tega sem zelo vesel, da sem tekom projekta Štartaj Slovenija spoznal veliko dobrih ljudi, s katerimi so se ustvarila nova prijateljstva in poslovne povezave.

Sedaj vaše mešanice že nekaj tednov sedijo na polici Štartaj Slovenija. Kakšna je bila reakcija strank na vaše mešanice za peko kruha?
Prvi odzivi na naš izdelek so več kot odlična! Prejeli smo zaenkrat same pozitivne povratne informacije in to je tisto, kar nam daje energijo in zagon za naprej.
